Obstajata dve vrsti parov pri ločitvi

Mirno ali na nož?

Prenehanje zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti, po domače »ločitev«, je lahko ena najbolj stresnih in težkih življenjskih situacij, v kateri se človek lahko znajde. Ko smo enkrat soočeni s to situacijo in z vprašanjem kako naprej ali kaj storiti glede načina reševanja situacije, ne obstaja enoznačen odgovor.

Ne glede na edinstveno situacijo vaše družine je spopadanje z izgubo družine in zakonske zveze oziroma zunajzakonske skupnosti,  že dovolj težko. Vendar nevednost, kako formalno urediti zadeve in katere so vaše zakonske pravice, še toliko bolj povzročajo neznosen položaj za vsakogar. Zato je vedno dobro, da vsi, ki gredo skozi ločitev, poiščejo izkušene in kompetentne pravne nasvete.

Vsaka posamezna družinska dinamika je različna in z različnimi stopnjami zapletov ter družinskih problemov. Ne glede na to pa na splošno obstajata dve vrsti parov pri ločitvi. Pari, ki se med seboj spopadajo in pari, ki še vedno medsebojno kompromisno rešujejo stvari.

Čeprav to nikakor ne zajema vprašanj, ki jih resnično zadeva dejanska razveza, je ena najpomembnejših točk na začetku vaše razveze odločitev, ali si želimo mirnega reševanja spora ali želimo, da o zadevi odloči sodišče. Pomembno je, da bivša partnerja najprej poiščeta zanesljive in izkušene pravne nasvete, nato pa se lahko odločita, kakšen način urejanja medsebojnih razmerij je za njiju najbolj primeren.

Pari, ki se medsebojno spopadajo, so običajno tisti, ki resnično potrebujejo odvetnika in sodnika, ki bo odločil o njunem sporu. V takem primeru spori trajajo več mesecev ali včasih celo let, spore rešujejo v okviru formalnih postopkov na sodišču.

Za pare, ki se zavedajo, da je zdrav razum, čas in denar pomembnejši kot spopad, je za njih primernejše mirno reševanje sporov v okviru mediacje. Pari, ki lahko sodelujejo, si želijo konstruktivno reševati zadeve in oblikovati rešitev tako, da ustreza posamezni družinski dinamiki, imajo možnost oblikovati dogovor v okviru mediacijskega postopka in potem podati le predlog v potrditev na sodišče. 

 

Vsekakor bi moralo biti staršem in bivšim partnerjem prioritetna naloga skrbeti in razmišljati predvsem kako bi bilo najboljše in v največjo korist njihovih otrok.

Pari, ki se ločujejo pogosto izberejo krajšo pot, da bi prihranili denar ali pa to storijo sami brez pravnih nasvetov, ki temeljijo na lastnih napačnih predstavah ali običajno napačnih nasvetih prijateljev, družine, kar pa večinoma ni najboljša rešitev.

Če ste zagovornik mirnega reševanja sporov, se zavedate pomembnosti odnosa v prihodnosti, še posebej, če sta starša je prav gotovo smotrno poizkusiti doseči dogovor v okviru mediacijskega postopka. V Sloveniji je s sprejemom Družinskega zakonika uvedena možnost izvedbe mediacije na Centru za socialno delo, kjer strošek postopka krije država. Če imate zadržke, da bi kot mediator nastopal delavec Centra za socialno delo, je dobro vedeti, da lahko za mediatorja izberete zunanjega izvajalca mediacije. Več o tem na povezavi: https://www.gov.si/teme/mediacija-v-druzinskih-sporih/

Če pa se še niste dokončno odločili, da bi s partnerjem zaključila razmerje, zavedate pa se, da je potrebno nekaj spremeniti, lahko najprej poskusite z mediacijo izven vseh institucij.  Več informacij lahko pridobite na naši spletni strani, če nas kontaktirate, vam bomo pa z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja